
Hengitän sisään. Hengitän ulos.
– Otan vastaan. Annan pois.
– Otan vastaan. Annan pois.
Uloshengitys tyyntyy pieneen taukoon, jossa tulen kannatelluksi 

Kun olemme suhteessa, olemme osa toistemme hengityksen rytmiä, toistemme kannattelijoita.
Kannattele sinä sitä, mitä minä hengitän ulos.
Anna minun kannatella sitä, mitä sinä hengität ulos.
Anna minun kannatella sitä, mitä sinä hengität ulos.
Kannattelemme toistemme tunteita, iloja ja suruja.
Ne asettuvat kehoon.
Huomaatko suhteen rytmin, liikeen suunnan ja yhteyden?
Ajoittain rytmi katkeaa tai menee sotkuun.
Toisen kannattelu voi olla raskasta tai vaikeaa.
Kannatelluksi tulemisen kokemukset ovat silloin vähäisiä tai olemattomia.
Kannattelukatkos – joillekin se on kokemus yksinjäämisestä, toisille tippumisesta – kaikille jossain määrin turvattomuutta kirvoittavaa. Mitä silloin huomaat kehostasi ja mielestäsi?
Yhteyteen voi päästä takaisin. Mitä huomaat siitä, kun jokin pieni hellittää, yhteinen rytmi, hengitys ja yhteys löytyy jälleen?





VAKAUTTAVASSA PERHE- JA PARITERAPIASSA tarkastellaan suhteiden kehollista säätelyä, itsesäätelyä ja kanssasäätelyä sekä mieliemme ja kehojemme yhteyttä. Välillä havahdutaan kannatteluun. Tämä viitekehys sopii monenlaisiin pari- ja perheterapiatilanteisiin.
Minua innostaa vakauttavan pari- ja perheterapian mahdollisuus tutkia liikettä ja muutoksia suhteissa ja henkilökohtaisessa kokemismaailmassa. Viime aikoina mielessäni on pyörinyt eritoten kannattelun kysymys ihmissuhteissa. Alussa ollut kuvaus oli symbolinen mieleni tuote; psykoterapiassa havaintoja kootaan varsin konkreettisin pienin kokeiluin, aistien ja huomaten.
Vakauttavan pari- ja perheterapian työmallin ja koulutuksen ovat kehittäneet kouluttajapsykoterapeutit Minna Koskinen ja Aino Maija Rautkallio. Koulutus on integratiivinen yhdistelmä kiintymyssuhde- ja traumateoriaa, neurotieteitä ja sensomotorista terapiaa, systeemisyyttä ja dialogisuutta, unohtamatta perinteistä perheterapiaa. Oli ilo olla koulutuksessa mukana vuonna 2023. Se oli yksi näistä jatkokoulutusteni helmistä 







VAKAUTTAVASSA KONSULTTAATIOSSA täydennyskoulutettu vakauttava pari- ja perheterapeutti auttaa tutkimaan vuorovaikutuksen ja itsesäätelyn haasteita, suhteen vaikeuksia, katkoksia, kuormittavia ristiriitoja sekä traumaperäisiä reaktioita.
Vakauttavassa konsultaatiossa pyritään huomaamaan ja pysäyttämään tilanteet, joissa syntyy vuorovaikutusta haavoittavia hetkiä tai kiintymyssuhteen katkoksia. Keho-orientoitunut ja suhdeperustainen havainnoiva kuuntelu sekä peilaava katselu luovat pohjan vakauttaville kokeiluehdotuksille. Konsultaatio tapahtuu yhteistoiminnassa asiakkaan kanssa.
Tämä lähestymistapa perustuu pari- ja perheterapian teoriaan ja käytäntöön sekä trauma- ja kiintymyssuhdenäkökulmiin. Taustalla vaikuttavat myös intersubjektiivinen neurotiede, systeemisyys ja keho-orientoituneiden psykoterapioiden sovellukset.
Vakauttavan pari- ja perheterapian konsultaatio on lyhytkestoista, korkeintaan muutamaan kertaa rajoittuvaa toimintaa. Siitä seuraa toimintaehdotuksia, joiden käyttökelpoisuuden arvioivat asiakkaat palautetilaisuudessa. Vakauttava konsultaatio voi toteutua parisuhteen asetelmassa tai aikuinen – lapsi -suhteen asetelmassa. Kysy siitä minulta lisää!